HTML

SimonTravel - Úti-beszámolóim 4+fél kontinensről

Úti-beszámolóink 4 és fél kontinensről. Régi utak lassan feltöltögetve új utak aktuálisan.

Friss topikok

Etióp sziklatemplomok 2008 - Yemrehana Krestos temploma és a lalibelai piac

2013.02.20. 11:07 SimonG

A második Lalibela-i napunkon egy kisebb túrára indultunk, a várostól 42 km-re található Yemrehanna Kristos templomszerűség felé vettük az irányt, majd délután elmerültünk a hatalmas lalibelai időszakos vásárban.

A már nem túl friss, még a  2005-ös eritreai utunkból visszamard Lonely Planet szerint a helyi tömegközlekedéssel lehetetlen lenne 1 nap alatt megcsinálni az utat, így a szállásunkban bérelt kocsival és sofőrrel mentünk inkább. Az úton végig jöttek szembe az emberek, akik az aznapi lalibelai vásárra tartottak.

CIMG5234k.jpgA vásárba mi inkább délután mentünk el, de durva volt nézni, hogy emberek tömegei gyalogoltak a környező falvakból, de akár 30-40 km-ről a városba. Sokan erre értéknek számító száraz fát, vagy sót cipeltek kilométereken át.

CIMG5247k.jpgA Yemrehanna Kristos templom egy barlangban épült, 1087-ben aksumi stílusban. A templomhoz egy egész szépen kivezetett hosszú kikövezett meredek út/lépcső vezetett fel, ami mellett egy kis falu is volt és végig az úton temérdek rongyos, beteg koldus sorakozott.

CIMG5259k.jpgA templomban feltűnt még 1-2 másik turista, illetve egy kedves pap aki előhozott egy hatalmas jó régi, dobot, amit nyilván azonnal kipróbáltam, pár vidám turista és helyi szent ember nagy örömére.

CIMG5276k.jpg

A templom mögé a szokott helyi rendszer szerint be voltak hajigálva az elhunyt helyiek csontjai, ami nyilván pénztárca-kimélőbb mint egy márvány kripta, viszont kölcsönöz egy kissé morbid hangulatot ezeknek a szent helyeknek.CIMG5283k.jpg

Maga a templom ilyen érdekes fekete-fehér csíkos volt és volt benne pár eléggé lekopott freskó, plusz 1-2 ősi telerajzolt kódex, amit szívesen mutogatnak a szerzetesek.CIMG5269k.jpg

A környéken még sétálgattunk egyet, majd húztunk vissza Lalibelába, a vásárba. A vásárt, nem úgy kell elképzelni, mint mondjuk a barcelonai piacot, frissen vágott serrano sonkákkal, de még csak a Lehel piacra sem hajaz, hanem ezzel szemben a földről árulnak mindent, pl. sót, kölest, valami gyümölcsszerűségeket, fát no meg rengeteg élő állatot.CIMG5300k.jpg

Ajándéktárgyak vásárlására sem volt túl esély, ezért maradt a mászkálás, több ezer helyi piacozó és nulla turista között, no meg egy kis fényképezés.

CIMG5307k.jpg

Folyt köv. további környékbeli templomokkal, hegymászással és iszonyatosan ócska repülőgépekkel....

Szólj hozzá!

Címkék: Etiópia Lalibela afrikai piac Yemrehana Krestos

A bejegyzés trackback címe:

https://simontravel.blog.hu/api/trackback/id/tr715186961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása