HTML

SimonTravel - Úti-beszámolóim 4+fél kontinensről

Úti-beszámolóink 4 és fél kontinensről. Régi utak lassan feltöltögetve új utak aktuálisan.

Friss topikok

Kutaisi, Gelati templomai és egy bazi nagy barlang.

2013.07.19. 14:16 SimonG

Nehéz blogolni mert folyton távol vagyunk a civilizációtól, azért nincs net. Pedig az elmúlt években megfigyeltem, hogy a fejletlenebb országokban pl. Vietnám, Fülöp szgk., itt Grúzia, mindig van mindenhol, még az utcán is ingyen wifi. Viszont nyugaton, de már Thaiföldön és Malájziában is mindenhol perkálni kell a netért.

Szóval Kutaisi egy nagy múltú grúz város. Párszor főváros is volt. Most is idetették a parlamentet. A város sajnos mostanra kicsit le lett kopva, bár a folyó parti illetve Kaukázus széli fekvése sokat ad hozzá. A tetején van egy ezer éves, a törökök által lerombolt majd a közelmúltban vitatott módon újjáépített templom. A furcsa, teljes, fémvázas újjáépítés miatt veszélyeztetett világörökségi listára került.

20130714_192617.jpgVígan az újjáépített templom előtt!

Első délután viszont először mégis egy közeli barlangba a Prometheusba mentünk a homestayes nénink bízatására. A homestay amit találtunk kicsit vicces volt mert a családon át kellett mindig vonulni minden WC-zéshez, és láthatóan korábban jobb-módú család emeletén laktunk, míg a család lent kucorgott. Persze ezek a családi vendégszobák nagyságrendekkel olcsóbbak, mint bármi hotelféle.

A barlang felé vezető úton átmentünk egy egykor láthatóan nagyon felkapott, de mára szinte szürreálisra lekopott fürdővároson. A barlang tényleg nagyon impozáns, több hatalmas akár több 100 méteres terem tele cseppkövekkel és egyéb formációkkal.

Kutaisi3.jpg

20130714_180622.jpgA barlangban volt egy végül a szabadba kijutó folyó is, amin egy csomó pénzért hajózgattunk, de ez nem volt akkora flash mint a barlang többi része. Este kellemesen ki lehetett még ülni Kutaisi belvárosában, ahol meglepően jó kaja és nagy élet volt. Különösen a folyópart melletti bárokban volt élet. Azért volt pár nagyon lepukkant és nagyon komcsi hangulatú utcarész.

Kutaisi4.jpg

Egy kiülős helyen kaptunk Ostri-t ami egy helyi fűszeres marha étel. Ha nem tudnám, hogy helyi nevezetesség, simán valami érdekes indiai currynek néztem volna.

20130714_203058.jpgKutaisi belváros

Kutaisi lényege viszont, a mellette a hegyeken található, épen megmaradt közel ezer éves Gelati katedrális és akadémia épületek. Fantasztikus épületek sok eredeti XII. Sz.i freskóval és egy hatalmas akkori eredeti mozaikkal. Kutaisi2.jpg

Az egyik ősi épület aljában még egy forrás is ered, amivel megtöltöttük flakonjainkat.

20130715_113523.jpg

Van a közelben egy építészeti szempontból kevésbé érdekes ám a fekvése miatt - egy folyókanyarulatban egy sziklán - azért impozáns másik templomocska is (Motsameta).

Kutaisi1.jpg

Itt nagy sajnálatunkra nem tudtunk az igencsak hívogató folyóhoz, sajna sietnünk kellett mert a templomozás után még fel akartunk jutni a magas Kaukázus legszebbnek mondott részébe, az őrtornyairól is híres Svanetti régióba.

Szólj hozzá!

Címkék: Kaukázus Grúzia Kutaisi Gelati

A bejegyzés trackback címe:

https://simontravel.blog.hu/api/trackback/id/tr345445759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása