HTML

SimonTravel - Úti-beszámolóim 4+fél kontinensről

Úti-beszámolóink 4 és fél kontinensről. Régi utak lassan feltöltögetve új utak aktuálisan.

Friss topikok

Fülöp-Szigetek 2012-13: Episode 2 - Malapscua

2013.03.12. 15:31 SimonG

2012. december 29.

No immár tényleg fülöp-szigeteki úti-beszámoló utazgatásokról, szigetelésről és az elsüllyedő bárkánkról.

No hát laza másfél nap utazás után, amit ugyan megszakítottunk egy király Hong Kong-i városnézéssel megérkeztünk Malapascua szigetére Cebutól északra. Na ez a hely mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva: fehér homok, pálmafák, genya jó korallok és egyéb vízi élet, puha párnás-babzsákos-fáklyás bárok a homokban 200 ft-os sörrel és 500 ft-os friss tengeri kajákkal (vacsikor majd a duplája). Bár a kaja nem olyan ízletes mint a thaioknál- kivéve ha kínait kérünk, viszont az 5 méterre növő gyümölcsökből készülő, este 7-ig 300 ft-os (majd duplája) koktélok verhetetlenek.

20121229_100358.jpg Ez a környék a part (meg a helyi csajok) mellett a merülőhelyeiről híres. Egyrészt itt vannak a híres tresher sharkok (akikhez nem engedtek le mert csak alap búvárvizsgám van és oda szuper haladó kell). Viszont ettől még szemét jót merültem csomó korall meg hal pl. skorpió-ördög-hal és vicces rák arcok meg king size tengeri csillag és sün között.

20121228_092012.jpg Van egy vicces falu pár percnyire a parttól, fehér homokos utcákkal, pálmakunyhóval és klasszik meztelen benszülött gyerekhaddal. Ami jó, hogy mindenki vicces és mosolyog, ami furcsa hogy keresztények. 

20121228_093621.jpg

A nyaralók közt is egész sok helyi van a kínaiak, koreaiak és amcsik mellett. A sziget pont kellemesen busy. Kb. 50 méterenként fekszik fürdik egy-egy család, de azért nem kell 3 percnél soha többet menni egy sörért/koktélért/frissen facsartért.

20121228_092141.jpgA parttól ha beúszok 70 métert már gyönyörű korall van rengeteg egyéb lénnyel amit vidáman zúznak ripityára a tőlem fél méterre elzúzó filippínók mikor lökik tovább bambuszbottal a bárkáikat. Azért szerencsére még volt elég épen maradt koral-remekmű, hülye csíkos halakkal.

Itt sajnos csak plusz 7 óra van Pesthez, pedig legalább 8 kéne mert fel kell a nap fel 6-kor és le is megy ugyanúgy. Próbálunk így korán kelni és feküdni. Pont annyi itt az idő, mint a majd 2500 km.re nyugatra levő malájoknál. A kajáldák is már nyitnak reggel 6.kor viszont 9 után már kb sehol sincs konyha. Meg is szíjtuk ma kis híján. Addig válogattunk a helyek között míg végül mindenhol közölték hogy bezárt a konyha (végül az Exotoc Island Dive Resort Malapascuan.ban volt végül hely). Itt viszont olyan isteni pork bellyt és calamarit ettünk hogy azóta nyalogatom a szám szélét.

Sajna itt csak 2 és fél napunk volt, most pedig megint vágunk át a tiszta indonéz sziget jellegű Cebun, hogy egy nagyobb kompozás után megérkezzünk a koboldmakik hazájába, Bohol szigetre. A táj nagyon zöld, cukornád, mangó és banán ültetvényekkel no meg bambuszligetekkel és kókuszpálmákkal megszakítva. A buszpályaudvaron mindenféle árus szokás szerint, talán annyi különbség a klasszikus harmadik világtól, hogy itt a gyümölcsök, stb. mellett kis doboz Dunkin Donuts-okat is próbálnak árulni a buszra felrohanó egyenruhás emberkék. A káosz közepén, az árusok hada mellett meg egy két picibaba is vidáman alszik.20121229_125217.jpg

Azért az indulás nem volt olyan sima persze a kis tákolt csónak amire felzsúfoltak egy hadnyi embert, hogy átvigyenek a nagyobb tákolt bárkára, a parttól kb 100 méterre elkezdte a tengerfeneket célozni. Pár táska már a közepéig vízben volt mikor leállították a motort és kezdtek a süllyedő hajó mentésébe. Sikerült de azért ez sokban a mi lélekjelenlétünkön is múlott. Simán kiúsztunk volna persze de lehet a műszaki cikkeink annyit nem nevettek volna a kaland után.

Persze az összes filippínó légitársaság EU fekete listás - bár már egy repülésen túl vagyunk a másik 2 fülöp repcsit most már izgatottabban várom a hajók állapotát tapasztalva.

Egyébként már így pár nap utazás után is az egyik kedvenc országom lett Fülöp-Szigetek. Mindenki mosolyog és segítőkész. A San Miguel sör mindenhol ugyanannyi mint a víz és egy feles is megáll 100 ft alatt. Ázsiához képest meglepően sok a Dagadt filippínó. Mondjuk a nemzeti étel a sült zsíros császárhús, amit sajnos én se vetek meg, főleg ha olyan ízletes mint itt.

India káosza, mocska és állathada után, bár kulturálisan százszor szegényebb az ország utazni mégis valahogy sokkal kellemesebb/harmónikusabb ez a Fülöp szigetek. Mondjuk azért néha nem bánnám ha egy majom elvenné a kajámat vagy megbökne egy teve mint 3 hete megszokhattam ;-)

No folyt köv. Cebu Cityvel és Bohollal.

 

Szólj hozzá!

Címkék: búvárkodás Fülöp-Szigetek Malapascua Cebu

A bejegyzés trackback címe:

https://simontravel.blog.hu/api/trackback/id/tr315131125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása